Het verhaal van de Proefzaak

Niet zomaar een locatie

De Proefzaak ligt direct naast de brouwerij van het Kleiburg bier. Dit is het bier van het Kleiklooster, een spirituele en gastvrije plek in de Amsterdamse Bijlmer. De brouwerij is een sociale onderneming en laat zich inspireren door traditionele Belgische kloosterbieren en geeft daar een vernieuwende draai aan. Dit levert speciaal bieren die altijd herkenbaar en tegelijkertijd verrassend zijn.

Het begin

Het verhaal begon in de flat Kleiburg, een Bijlmerflat die gesloopt zou worden, maar een nieuw leven kreeg als ‘klusflat’. In 2015 vestigde zich hier een kleine groep mensen om als christelijke leefgemeenschap te leven: het Kleiklooster. De kloosterlingen wijden zich aan een spiritueel en gastvrij leven in de Bijlmer. In het klooster ontmoeten mensen elkaar, wordt er samen gegeten, gebeden en kun je tijdelijk wonen als het nodig is. Het is een plek om op adem te komen.

Oude klooster-tradities

De Kleikloosterlingen laten zich in alles door de oude kloostertradities inspireren en gieten deze in een nieuw jasje. Vroeger maakten kloosters het water drinkbaar door er bier van te brouwen. De verkoop voorzag in het levensonderhoud. Zo wil Brouwerij Kleiburg vandaag de dag voorzien in de kosten van het Kleiklooster.

DSC_3561
4

Mensen verbinden

Juist in de anonimiteit van de grote stad willen Kleiklooster en Brouwerij Kleiburg hetzelfde: Mensen verbinden door duurzaam het leven te delen. Als Kleiklooster zijn we er trots op om hier in de Bijlmer ons eigen bier te kunnen brouwen en schenken. Het is misschien niet meer zo noodzakelijk als vroeger, maar goed kloosterbier maakt het leven mooier, net als aandacht voor elkaar.